Τι ρολόι να διαλέξεις: 7 Συμβουλές που πρέπει να ακούσεις!

Τι ρολόι να διαλέξεις: 7 Συμβουλές που πρέπει να ακούσεις!

Ψάχνεις το νέο σου ρολόι αλλά δεν είσαι σίγουρος τι να διαλέξεις; Μην ανησυχείς, μετά από αυτόν τον μίνι-οδηγό θα αισθάνεσαι πιο σίγουρος για την επιλογή σου!

Πώς θα διαλέξω ρολόι;

Αναζητήστε το σωστό σχήμα ρολογιού: Εαν το ρολόι δείχνει πολύ μικρό στον καρπό σας μπορεί να κάνει το στυλ σας πολύ επίσημο ή ντεμοντέ. Επίσης, ένα ρολόι που δείχνει πολύ μεγάλο ή πολύ περίπλοκο μπορεί να σας δημιουργήσει ένα άχαρο στυλ.

Αν δεν είστε σίγουροι ποιο ρολόι είναι κατάλληλο για εσάς Θα πρέπει να αναζητήσετε κάτι απλό και κλασικό που να ταιριάζει σε κάθε σας εμφάνιση..

Το να διαλέγουμε ρολόι που μας ταιριάζει είναι μια διαδικασία ιδιαίτερη. Πολλές φορές η ποσότητα δεν είναι απαραίτητα προτιμότερη. Μια συλλογή από τέσσερα μοναδικά ρολόγια είναι καλύτερη από μια συλλογή από 10 καθημερινά ρολόγια.

Έτσι θα φροντίσεις το ρολόι σου!

Τι πρέπει να προσέχουμε για να δουλεύουν σωστά τα ρολόγια;

Τι πρέπει να προσέχουμε για να δουλεύουν σωστά τα ρολόγια;

Ένα ρολόι με μηχανή μπαταρίας (quartz) χρειάζεται την ειδική μπαταρία που ταιριάζει στον τύπο του μηχανισμού του για να λειτουργεί σωστά. Η διάρκεια ζωής των μπαταριών αυτών κυμαίνεται μεταξύ 12-18 μηνών από την ημερομηνία αλλαγής τους. Εαν δεν χρησιμοποιήσουμε ένα ρολόι για αρκετό καιρό καλό είναι να μην παραμείνει η μπαταρία εντός του μηχανισμού.

Ένα μηχανικό- κουρδιστό ρολόι συστήνεται να το κουρδίζουμε κάθε μέρα μια συγκεκριμένη ώρα για να μπορεί να αποθηκεύει την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να λειτουργεί τις επόμενες 24 ώρες.

Ένα αυτόματο ρολόι (δηλαδή που διαθέτει αυτόματο μηχανισμό) κουρδίζεται κατά την διάρκεια της ημέρας όσο το φοράμε. Όσο το έχουμε στο χέρι μας λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να λειτουργεί χωρίς διακοπές.

Η συντήρηση και η προστασία του είναι το παν

Όλα τα ρολόγια είναι απαραίτητο ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να περνάνε από έλεγχο και συντήρηση. Φυσικά όταν ένα ρολόι δεν λειτουργεί σωστά είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείτε έναν τεχνικό.

Υπό κανονικές συνθήκες ένα ρολόι πρέπει να λαμβάνει τεχνικό έλεγχο κάθε 3-5 χρόνια. Αυτός ο τεχνικός έλεγχος περιλαμβάνει την διάγνωση τυχών προβλημάτων και τον πλήρη καθαρισμό του μηχανισμού με την πλήρη αποσυναρμολόγηση του. Οτιδήποτε χρειάζεται αλλαγή ή  επισκευή, διορθώνεται και ο μηχανισμός λιπαίνεται εκ νέου.

Αδιαβροχοποίηση ρολογιού: Τι και πώς

Μια φορά το χρόνο, ειδικά πριν την καλοκαιρινή περίοδο, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για την αδιαβροχοποίηση του ρολογιού.

Αδιαβροχοποίηση ρολογιού: Τι και πώς
Αδιάβροχα ρολόγια πολυτελείας Creux Automatiq: Ανακάλυψέ τα εδώ!

Η ικανότητα του αυτή πρέπει να ελεγχθεί κρίνοντας την καταλληλότητα των εξαρτημάτων, όπως οι φλάντζες και τα λάστιχα που το κάνουν αδιάβροχο. Εφόσον έχει χαθεί η αδιαβροχοποίηση του ρολογιού τότε κινδυνεύει να υποστεί ζημιά ο μηχανισμός που είναι πολύ ευαίσθητος στην υγρασία.

Ο καθαρισμός του ρολογιού

Ένα ρολόι ταλαιπωρείται από την καθημερινή χρήση. Η παρουσία σκόνης, υγρασίας, ιδρώτα, ακόμα και η έντονη έκθεση στον ήλιο μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά. Θα πρέπει να φροντίζετε και να καθαρίζετε το ρολόι σας με ένα απαλό ύφασμα.

Να είσαστε πολύ προσεκτικοί με την χρήση νερού, ενώ η χρήση απορυπαντικών μπορεί να βλάψει το ρολόι σας και να επηρεάσει την αδιαβροχοποίηση του.

Δερμάτινα λουράκια, τι να ξέρεις

Γενικά η χρήση νερού με σαπούνι ή άλλου είδους απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμούς και στίγματα πάνω στο δερμάτινο λουράκι. Με καθημερινή χρήση ένα δερμάτινο λουράκι μπορεί να αντέξει 1-2 χρόνια πριν χρειαστεί αντικατάσταση.

Πώς αποθηκεύεις σωστά το ρολόι σου

Πώς αποθηκεύεις σωστά το ρολόι σου

Ένα ρολόι πρέπει να αποθηκεύεται σε καθαρό μέρος χωρίς σκόνη, ιδανικά μέσα σε ειδικό κουτί που προορίζεται γι’ αυτό τον σκοπό. Εφόσον σ’ ένα κουτί τοποθετούμε περισσότερα από ένα ρολόγια θα πρέπει να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην γραντζουνίζονται μεταξύ τους.

Πρέπει να αποφεύγεται η έντονη έκθεση στον ήλιο και ειδικότερα για το καντράν και τους δείκτες του ρολογιού!

Επεξήγηση της αδιαβροχοποίησης ενός ρολογιού (πίνακας)

 

Σήμανση   Οδηγίες    
         
 

Καθημερινή χρήση, Πλύσιμο χεριών, Βροχή

Ντους, πλύσιμο

Κολύμβηση water sports

Κατάδυση χωρίς εξοπλισμό

Χωρίς ένδειξη Όχι Όχι Όχι Όχι
Water Resistant 3 ATM / 30m Ναι Όχι Όχι Όχι
Water Resistant 5 ATM / 50m Ναι Ναι Όχι Όχι
Water Resistant 10 ATM / 100m Ναι Ναι Ναι Όχι
Water Resistant 20 ATM / 200m Ναι Ναι  Ναι Ναι

Πώς σου φάνηκαν οι συμβουλές μας; Αν αισθάνεσαι πιο ενημερωμένος, σε προσκαλούμε να δεις τη γκάμας μας σε πολυτελή, vintage, ή και 2nd hand ρολόγια στο horologium.gr!

Select your region: